Εκπαίδευση για το Κλίμα
Στις 25 Νοεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε για πρώτη φορά την Ετήσια Ημέρα «Εκπαίδευσης για το Κλίμα».
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων και η δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης για οργανισμούς που συμμετέχουν και δεσμεύονται στην παροχή εκείνων των απαραίτητων δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ζήσει και να ευδοκιμήσει σε ένα νέο και βιώσιμο μέλλον.
Ως IDEC, αναλαμβάνουμε δέσμευση σε αυτόν το στόχο. Έτσι, είμαστε σήμερα στη θέση να σας παρουσιάσουμε μερικά από τα έργα που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε σε ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία!
Έργο BALANCE
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 11 Δεκεμβρίου 2019 την Πράσινη Συμφωνία, θέτοντας ως στόχο η Ευρώπη να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και να ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη για συγκεκριμένες δράσεις που υποστηρίζουν την Κυκλική Οικονομία, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας ενέργειας και τη μετατόπιση της παραγωγής προς μία πιο φιλική προς το περιβάλλον στρατηγική και πολλά άλλα. Η Επιτροπή υπέδειξε ότι η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη θα μας φέρει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις. Μία από αυτές αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη μιας πιο πράσινης οικονομίας, όπως ορίζεται από το λεγόμενο “Green Action Plan” (Πράσινο Σχέδιο Δράσης).
Το έργο BALANCE ERASMUS+ έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προγράμματος για υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ΜμΕ που θα τους βοηθήσει στη διαδικασία μετάβασης σε ένα πιο πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο, ενισχύοντας παράλληλα τη φαρέτρα των χρηματοοικονομικών τους γνώσεων και την οικολογική τους συνείδηση. Το έργο ανταποκρίνεται σε μια βασική προτεραιότητα της ΕΕ που σχετίζεται με περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, το έργο BALANCE θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο όλες οι ΜμΕ θα έχουν πρόσβαση και που θα συνοδεύεται από υλικό ηλεκτρονικής μάθησης. Το σχετικό πρόγραμμα σπουδών θα προσαρμοστεί στο σύστημα ECVET μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022.
Αυτό θα οδηγήσει στην εξέλιξη της μικρής επιχείρησης σε μια πιο πράσινη, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική της βιωσιμότητα.
Η INSPIRE ηγείται της σύμπραξης του έργου και μετέχουν σε αυτήν οργανισμοί από τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ραφαέλα Πασπάτη, r.paspati@idec.gr
Ιστοσελίδα: https://www.balanceproject.eu/
Έργο Fight Climate Change
Ένα άρθρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πώς «σε μια εποχή κατά την οποία οι διασταυρούμενες κρίσεις επεκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα, με πρωτοφανή επίπεδα ανισότητας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κλιματικής αποσταθεροποίησης, καθώς και νέες εκρήξεις λαϊκισμού, οι συγκρούσεις, η οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξανόμενες απειλές για τη δημόσια υγεία» είναι κρίσεις που «θέτουν υπό αμφισβήτηση το επιχειρηματικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών και που μας καλούν να επανεξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας». Έχοντας κατά νου αυτή τη δήλωση, οι εταίροι του έργου Εrasmus+ Collective Innovation to Fight Climate Change (Συλλογική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής) αποφάσισαν να επέμβουν δημιουργώντας ένα σύνολο ενδυναμωτικών εργαλείων που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε πνεύμα συλλογικής καινοτομίας και προσπαθειών. Οι ειδικοί στόχοι του έργου διαρθρώνονται ως εξής:
1. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανάπτυξη ενός διαδραστικού εκπαιδευτικού εργαλείου που θα μπορούν να ενσωματώσουν στο έργο τους.
2. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών ή διευθυντών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με τις μεθόδους αξιοποίησης της καινοτομίας για την ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών αειφορίας που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
3. Καθοδήγηση των επιχειρηματιών και τους ιδιοκτητών ή διευθυντών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να γίνουν παράγοντες αλλαγής για τους συναδέλφους ή τους υπαλλήλους τους και να ενστερνιστούν μια φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματική κουλτούρα και αρχές οικολογίας.
4. Ανάπτυξη μιας φιλικής προς το χρήστη ψηφιακής πλατφόρμας για εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες για τη μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα τους και για την παροχή πολύτιμων συμβουλών για το πώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η EPN Consulting Limited ηγείται της σύμπραξης και οι εταίροι εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και το Βέλγιο. Τον Φεβρουάριο του 2022, 21 περιβαλλοντικοί εκπαιδευτές, σύμβουλοι, trainers και μέντορες θα λάβουν εκπαίδευση για 5 ημέρες στις Βρυξέλλες.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γρηγόρης Χατζηαντωνίου, grigoris@idec.gr
Ιστοσελίδα: https://fightclimatechange.earth
Έργο Skills4Cities
Ο θεσμός των έξυπνων πόλεων επέρχεται ως μια ευρεία εισαγωγή της τεχνολογίας της πληροφορίας στο αστικό πλαίσιο. Δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο σαν ιδέα. Ωστόσο, η τεχνολογία που θα αξιοποιείται και θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται στο μέλλον θα είναι όλο και πιο καινοτόμος και πρωτοποριακή. Η υλοποίηση της «έξυπνης πόλης» προϋποθέτει γνώση της συμβολής της τεχνολογίας για τους πολίτες και το κλίμα από τους νέους επαγγελματίες. Το έργο Erasmus+ θέτει ως στόχο να αναγνωρίσει αυτούς τους επαγγελματίες ως μελλοντικούς Διαχειριστές Έργων Έξυπνων Πόλεων – που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των αστικών κέντρων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, και που υποστηρίζονται από καινοτομες τεχνολογίες.
Η σύμπραξη διευθύνεται από το CSKC – Cluster Knowledge of Sofia City της Βουλγαρίας, όπου τον Φεβρουάριο του 2022 θα πραγματοποιηθεί μια διακρατική εκπαίδευση και εκδήλωση αναφορικά με τους Διαχειριστές Έργων Έξυπνων Πόλεων και συγχρόνως για την παρουσίαση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων του έργου στους φορείς εκείνους της βουλγαρικής πρωτεύουσας που έχουν ως προτεραιότητα την εισαγωγή καινοτομιών.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Antonio Gennarelli, antonio@idec.gr
Ιστοσελίδα: https://www.skills4cities.eu/
Έργο DEGREBE
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη είναι υπεύθυνος για το 10% περίπου των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό το ποσοστό είναι ένα από τα πιο απαιτητικά για την επίτευξη του στόχου για την κλιματική ουδετερότητα για τον οποίο η Ευρώπη έχει δεσμευτεί, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη γεωργική παραγωγή της ηπείρου. Ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται όλο και πιο καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές για την προσαρμογή της παραδοσιακής και αμιγώς ευρωπαϊκής γεωργικής διαδικασίας σε ένα καθεστώς περιορισμένου διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο Erasmus+ DEGREBE στοχεύει στη δημιουργία ενός οπτικά πλούσιου και συναρπαστικού σεναρίου για νέους επαγγελματίες και φοιτητές του γεωργικού κλάδου: στόχος είναι να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές φοιτητών και επιχειρηματιών σε αυτόν τον τομέα με άξονα μια στρατηγική χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πράσινων δεξιοτήτων. Το έργο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2021 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας: στη συνέχεια, οι εταίροι θα εργαστούν για περισσότερα από 2 χρόνια πάνω στην προετοιμασία αυτού του πολύ συναρπαστικού σεναρίου!
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Antonio Gennarelli, antonio@idec.gr