PROTECT: Εξάλειψη της Παρενόχλησης στον Εργασιακό Χώρο
Το έργο PROTECT είναι ένα διετές πρόγραμμα ERASMUS+ στο οποίο συμμετέχουν 8 εταίροι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Ρουμανία. Βασικός στόχος του έργου είναι να προωθήσει την πρόληψη και την εξάλειψη του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Ομάδα-στόχος είναι, κυρίως, οι εργαζόμενες γυναίκες, καθώς αποτελούν τα περισσότερα θύματα αυτού του φαινομένου, αλλά το πρόγραμμα αυτό στοχεύει, επίσης, και στην κατάρτιση των διευθυντών και των εργοδοτών πάνω στο θέμα αυτό.
Μέχρι το 2021, η Ελλάδα δεν είχε υιοθετήσει νομοθεσία σχετική με την πρόληψη της παρενόχλησης και του εκφοβισμού στον χώρο εργασίας. Η αλλαγή ήρθε με την Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4808/2021 (ΦΕΚ 101/Α* 19.6.2021) για την απασχόληση. Ακολούθησαν και άλλες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούσαν τη ρύθμιση παρόμοιων θεμάτων [π.χ. Υ.Α. 101269/2021 (ΦΕΚ 5978/Β` 20.12.2021) και Υ.Α. 82063/2021 (ΦΕΚ 5059/Β` 1.11.2021)].
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει σε μία περισσότερο συμπεριληπτική και ισότιμη αγορά εργασίας στην Ευρώπη, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν:
- Την ανάπτυξη Κώδικα Δεοντολογίας/ Mobbing and Workplace Harassment Code of Conduct (MWHCC).
- Τη δημιουργία εργαλείων αναφοράς περιστατικών παρενόχλησης και εκφοβισμού
- Τη δημιουργία εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού εγχειριδίου για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας και των εργαλείων αναφοράς
- Την εκπαίδευση των επαγγελματιών ΕΕΚ
- Τη διεξαγωγή εργαστηρίων ανάπτυξης ικανοτήτων για τοπικούς διευθυντές και εργοδότες
Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται η έρευνα στις χώρες-εταίρους, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Κώδικα Δεοντολογίας (Mobbing and Workplace Harassment Code of Conduct). Η κοινοπραξία προχωράει στην υλοποίηση του εργαλείου αναφοράς (reporting tool), το οποίο θα παρέχει στις γυναίκες εργαζόμενες ένα ψηφιακό σύστημα καταχώρησης περιστατικών βίας.
Η ομάδα του προγράμματος:







